Het belang van signaleren voor visueel beperkten.

Ontdek hoe signalisatie een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van de toegankelijkheid en veiligheid van openbare ruimtes voor mensen met visuele beperkingen. Van tactiele markeringen tot braille pictogrammen, leer hoe AllSign bijdraagt aan het creëren van inclusieve omgevingen die iedereen welkom heten.

Markering voor visuele beperking (blinden):

Markeringen voor visuele beperkingen zijn ontworpen om mensen met een verminderd gezichtsvermogen te helpen bij het navigeren door openbare ruimtes. Deze markeringen zijn tactiele en/of auditieve signalen die essentiële informatie communiceren, zoals de locatie van trappen, liften, deuren, enzovoort. Ze zijn vaak verhoogd en voelbaar met een taststok.

Podotactiele dots:

Podotactiele dots zijn kleine, verhoogde punten die op de grond worden geplaatst om tactiele navigatie voor mensen met een visuele beperking te vergemakkelijken. Ze dienen als oriëntatiepunten en waarschuwingssignalen voor naderende gevaren, zoals trappen, overgangen tussen verschillende vloeroppervlakken, of het einde van een geleidingslijn.

Geleidingslijnen:

Geleidingslijnen zijn tactiele paden die mensen met een visuele beperking volgen om zich veilig door openbare ruimtes te bewegen. Deze lijnen zijn vaak gemaakt van contrasterende materialen en volgen een vast patroon om consistentie en herkenbaarheid te bieden.

Indien de expert tijdens zijn rondgang gebreken vaststelt zal hij hierover eventueel enige aanbevelingen toevoegen aan het rapport. Dit kan bv. betrekking hebben op het ontbreken van een sleutel in een sleutelkast of het stockeren van gevaarlijke/hinderlijke stoffen/materialen op minder geschikte plaatsen. De opmerkingen die hij hieromtrent formuleert hebben een louter informatieve status en zijn bijgevolg niet bindend voor de klant.

 

Signalisatie

Tegels:

Tactiele tegels worden gebruikt als markeringen op vloeren om belangrijke gebieden en obstakels aan te geven. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de randen van trappen, voetgangersoversteekplaatsen, of deuren te markeren, waardoor mensen met een visuele beperking deze beter kunnen identificeren en vermijden.

Braille pictogrammen:

Braille pictogrammen zijn speciale pictogrammen die naast visuele informatie ook tactiele informatie bieden in braille. Deze worden vaak gebruikt op borden, bewegwijzering, en andere signalisatie om belangrijke informatie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Tot slot:

Het gebruik van deze signalisatie- en toegankelijkheidsoplossingen is essentieel om de toegankelijkheid van openbare ruimtes te verbeteren en ervoor te zorgen dat mensen met visuele beperkingen veilig en zelfstandig kunnen navigeren. Breng toegankelijkheid tot leven in jouw ruimte! Neem vandaag nog contact op met AllSign voor op maat gemaakte signalisatie-oplossingen die voldoen aan de behoeften van alle gebruikers.

Benieuwd wat AllSign voor jou kan betekenen?